Προφίλ

Ο «Στοχαστής» δημιουργήθηκε έναν χρόνο μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, από τον Λουκά Αξελό και τη Δάφνη Παπασπηλιοπούλου και πλαισιώθηκε από μιαν ομάδα νέων ανθρώπων που τους ένωναν κοινές αξίες, ιδέες και στόχοι.

Για τους ιδρυτές των εκδόσεων, σαφές από την πρώτη στιγμή υπήρξε το γεγονός ότι η επιλογή τους αυτή ήταν κυρίως «προϊόν» πολιτικής και πολιτισμικής αντίδρασης στην τότε πολιτική κατάσταση, αλλά και τα πολιτισμικά κρατούντα, παρά μια εκδοτική επιλογή καθαρά εμπορικού χαρακτήρα. Η αφετηριακή αυτή αντίληψη καθόρισε τον «λόγο ύπαρξης» του «Στοχαστή», τον σφράγισε και τον σφραγίζει ακόμα και σήμερα που τη σκυτάλη έχει αναλάβει η δεύτερη γενιά, με τη Χριστίνα Ανδρέου στο τιμόνι.

Αυτό αποτυπώνεται και στα φυλλάδια και εξώφυλλα των πρώτων βιβλίων, όπου δέσποζαν οι ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή: «Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποία λάμπουν τα ελεύθερα έθνη», που αποτέλεσε και αποτελεί την προμετωπίδα των εκδόσεων, αλλά και του Αντόνιο Γκράμσι:  «Οι μαχητές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν τη μοίρα τους, επειδή πάλεψαν όχι γιατί τους εξανάγκασε κανείς, αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά».

Ο πρώτος χρόνος αναλώθηκε στην ανίχνευση των προς έκδοσιν έργων και στην προετοιμασία των δύο πρώτων βιβλίων: των Κειμένων του Ρήγα Βελεστινλή και της Δοκιμασίας. Οι μάγισσες του Σάλεμ του Άρθουρ Μίλλερ. Το δεύτερο, αν και στοιχειοθετημένο, δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Έτσι, τυπικά, οι εκδόσεις εμφανίζονται το 1969, με το πρώτο τους βιβλίο τα Κείμενα του Ρήγα.

περισσότερα